Client :
Yehudi Menuhin School
Construction Cost:
£3.1m (approx)
Services Cost:
£0.58m (approx)



Client Manager:
Project Manager:
Architect:
Structural Engineer:
Quantity Surveyor:
Services Engineer:

Main Contractor:
Electrical Contractor:
Mechanical Contractor:



Simon Browning, Bursar
Miller Bourne Architects, Richard Morrice
Miller Bourne Architects, Richard Morrice & Adrian Odey
Tully De'Ath, Ben Godden
FT Allen, Peter Kent
BLR Associates

Sunninghill Construction, Ian Pearce & Martin Payne
Paine Manwaring, Ian Matthias
Paine Manwaring, David Harris

Yehudi Menuhin School                                                          Project Status: Completed

The commission required the design and construction of a new Music Building and externsion to the existing Harris House, student boarding accommodation.







The client brief required the design and construction for an extension to the original student boarding accommodation (Harris House) and a new music studio building to  provide 9 music teaching studios, 2 practice rooms and a larger music teaching/performance area, as well as space for the school music library, instrument stores and ancillary accommodation.

The studios were  designed to provide high levels of sound separation and optimum acoustics for specific instruments to be used in each space. All  studios have been designed with large picture windows and rooflights to provide plenty of natural ventilation and light. The main teaching room can open out onto a piazza to tiered seating for outdoor performances (as background image).

For both the Music Block and the Harris House Extension, air source heat pumps were employed for the heating systems. In the Music Block, radiators with local controls were utilised for the Studios and underfloor heating, with each zone separately controlled, for the corridors & toilets. Radiators with local controls were used in the Harris House extension.
The Music Block has been provided with a natural ventialtion system, with forced ventilation only installed in the toilets. Opening rooflights with automatic controls are incorporated into  the natural ventilation design.
All luminaires were provided with LED light sources and for the Music Block, automatic daylight dimming is used to control the energy use and illumination level for the common areas and the studios. For the latter, manual override  is provided for alternative teaching uses. As Music Studios, the daylight dimming threshold is set a 325 lux for general music practice use and the manual override can raise the level to in excess of 500 lux for teaching uses requiring, for example,  continuous reading or close detail.   
The scheme also required extensive site services works to allow the demolition of existing buildings and the establishment of new combined services routes to the new building. Controlled LED bollard lighting was provided for the new access road and the commission also involved major fire alarm works to upgrade the existing site system, in addition to serving the new building works